vineri, 17 martie 2017

Seară duhovnicească în parohia Percosova

Prin purtarea de grijă a P. C. Părinte Sebastian Andrei Petrescu, parohul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Percosova, protopopiatul Deta în Postul Mare au fost organizate seri de rugăciune, de inițiere catehetică, de aprofundare a tematicii propuse de Sf. Sinod legate de icoană și iconarii creștini precum și de faptele pilduitoare ale Patriarhului Justinian și al martirilor din închisorile comuniste.
            În acest sens, Vineri, 17 Mărțișor a fost oficiată Vecernia urmată de un cuvânt de învățătură susținut de părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda.
            Cu acest prilej, vorbitorul a accentuat câteva din ipostazele picturale ale moalerului Filip Matei (1853-1940). Pornind de la cercetarea realizată de Aurel Cosma jr. și anume a faptului că pictorul bănățean a reușit prin întreaga sa operă să inspire sentimentul religios al credincioșilor. Între cele 60 de biserici în care a lucrat Matei a fost și cea de la Percosova. Din păcate astăzi doar icoanele de pe iconostas s-au păstrat, celelalte picturi fiind compromise.

            În final s-a insistat asupra modelului creator al omului care oferă lumii o fărâmă de cer aici pe pământ.